Biciklistički klub Crvena Zvezda Biciklistički klub Crvena Zvezda
Cycling team Red Star


VESTI

Evropska nedelja mobilnosti 2015

objavljeno: 10.03.2016 | 18:42

podeli:


  Biciklistički klub «CRVENA ZVEZDA» je u suorganizaciji i pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije organizovao EVROPSKU NEDELjU MOBILNOSTI od 16 – 22 septembra 2015. Godine. Pored Beograda, Pančeva, Novog sada, prvi put u ovu popularnu evropsku manifestaciju uključili su se Osečina i Šid. 

  EVROPSKA NEDELjA MOBILNOSTI je manifestacija koja ima za cilj da ukaže na štetne posledice prekomernog korišćenja automobila i na jačanje svesti o potrebi korišćenja ekološki opravdanih vidova prevoza. Cilj je da Srbija aktivno učestvuje u evropskim inicijativama i aktivnostima koje su usmerene ka jačanju svesti građana na temu mobilnosti i alternativnog kretanja. EVROPSKA NEDELjA MOBILNOSTI je pokrenuta od Evropske komisije, Direktorata za zaštitu životne sredine. Svake godine u Evropi učestvuje oko 1500 a u Srbiji je do sada učešće uzelo više od 70 gradova.

     Realizovanjem programa EVROPSKA NEDELjA MOBILNOSTI promovišemo: 
- Uključivanje građana Srbije i lokalnih samouprava u veliki Evropski projekat “EVROPSKA NEDELjA MOBILNOSTI“;
- afirmisanje alternativnih vrsta prevoza i ukazivanje na štetne posledice prekomernog korišćenja automobila; 
- biciklističke staze i puteve za bezbednije i sigurnije korišćenje bicikla kao najzdravijeg i najekološkijeg prevoznog sredstva; 
- obrazovnu i vaspitnu funkciju sporta, fer pleja, razumevanje, toleranciju i odgovornost kroz bavljenje biciklizmom i sportom uopšte;
- uključenje dece i omladine kroz nagrađene i alternativne programe da dobiju svest o najzdravijem učešću u saobraćaju;
 - sticanje saobraćajne kulture;
- stvaranje preduslova za kvalitetniji način života, preventivno rešavanje zdravstvenih problema; 
- konstruktivan način trošenja slobodnog vremena i poboljšanje sadržaja i komunikacije između mladih;
- masovna rekreativna i propagandna takmičenja;
-  razvoj, afirmaciju i promociju biciklizma u Republici Srbiji. 

Biciklistički klub „Crvena Zvezda“ je uz pomoć Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije pružio svu tehničku i stručnu pomoć opštinama i gradovima u Srbiji da prihvate inicijativu i sprovedu aktivnost prema preporukama EU. Pored građana Srbije, posebna pažnja je bila usmerena na đake osnovnih škola preko konkursa za najlepši crtež. Na konkursu je učestvovalo preko 1000 đaka a vredne i prikladne nagrade su dobili najuspešniji iz više  opština Srbije.
U Osečini smo promovisali rekreativnu stazu za vožnju biciklom i organizovali likovni konkurs na temu BICIKLOM DO ŠKOLE, u Pančevu smo organizovali likovni konkurs na temu BICIKLOM DO ŠKOLE, u Šidu smo organizovali saobraćajni poligon, rekreativnu vožnju i likovni konkurs na temu BICIKLOM DO ŠKOLE, u Beogradu smo organizovali promotivnu vožnju novoobeleženom biciklističkom trakom duž ulice Bulevar oslobođenja od Autokomande do Trošarine u oba smera i predstavljanje korišćenja bicikla u više osnovnih škola.

    Očekujemo da i u ovoj i nastupajućim godinama nastavimo sa realizacijom ovog programa uz sufinansiranje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije kao i nastavak partnerstva sa UNDP - Srbija (Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji) i EU Info centrom koji su nizom godina uspostavljani. Očekivanja od ovih i drugih institucija su da nastave sa podrškom i sufinansiranjem i da će predstavnici ovih institucija imati i više razumevanja za ovakve i slične akcije. 


bike shop - biciklisticki klub crvena zvezda